Vindusrestaurering trinn for trinn

Hvis kittet sitter løst er det lurt å fjerne alt sammen. Fjern stiftene forsiktig og ta ut glassruten. du kan også benytte en varmelampe som er egnet for vindusrestaurering. den mykner kittet og det blir det enkeler å fjerne

Det som er så flott med gamle hus og bygningsdeler er at de kan ofte repareres på en enkel måte. Det samme gjelder gamle vinduer. Dessverre ser vi ofte at gamle vinduer i god kvalitet byttes ut, i den tro at de er for dårlige eller

vindusrestaurering_img_5067_red

Det som er så flott med gamle hus og bygningsdeler er at de kan ofte repareres på en enkel måte. Det samme gjelder gamle vinduer. Dessverre ser vi ofte at gamle vinduer i god kvalitet byttes ut, i den tro at de er for dårlige eller ubrukelige.

Vi bor selv i et stort hus fra 1862 med nesten 40 vinduer. Bortsett fra fire vinduer fra 1950-tallet er alle vinduene fra 1862 eller 1912. Vi har aldri vurdert å skifte et eneste vindu da kvaliteten på disse gamle vinduene er utrolig god.

Da jeg kjøpte stedet i 1997 så vinduene helt grusomme ut, og mange av rutene var knust. Under den avskallede malingen skjulte det seg flott treverk og lekre profiler. Å skifte de ut ville nok ha kostet nesten en halv million kroner. For å sette det litt på spissen kan man si at man blir rik av å restaurere egne vinduer. Både økonomisk og kulturhistorisk.

Ja, jeg har brukt mange timer på restaureringsarbeidene, men hadde jeg byttet vinduer den gangen, måtte jeg nok bytte vinduene på nytt 5 til 10 år fram i tid. Det hadde ikke vært bra for lommeboka, og heller ikke for miljøet. Dersom man av en eller annen grunn ikke er i stand til, eller har lyst til, å fikse egne vinduer finnes det flere firmaer som kan gjøre jobben for deg. Det koster nok nesten like mye å få restaurert vinduene hos et firma som nye vinduer koster. Men kvaliteten og materialene, og ikke minst den historiske verdien er det ingen nye vinduer som kan måle seg med.

Investerer du i dine gamle vinduer gjør du også neste generasjon en tjeneste. Så tenker du kanskje at gamle vinduer er kalde og trekkfulle. Det trenger de ikke være. Dersom vinduene er enkle, må du få laget til varevinduer. Legger du inn tettingslister vil isolasjonsevnen sannsynligvis bli nesten som et nytt vindu. Så ta godt vare på dine gamle vinduer, da tar du også vare på historien og miljøet.

Her kommer noen enkle tips til hvordan man bør gå frem for å restaurere egne vinduer:

Husk at det er ikke alltid vinduene trenger en omfattende restaurering. Sjekk nøye først hva slags tilstand de egentlig er i.

ENKEL FORM FOR RESTAURERING

Problem: Malingen flasser av og kittet sitter løst noen steder. Ellers er vinduene i god stand. Sjekk for råte ved å bruke en syl eller kniv. Dersom du treffer på fast ved
(motstand) to til tre millimeter under overflaten er det ingen fare. Prøv gjerne på et stykke friskt trevirke først for å få følelsen av motstanden.

Løsning: Hekt av vinduene, skrap bort løs maling og pirk bort løst kitt. Slip eventuelt over med litt sandpapir. Vask med salmiakkvann, og la det tørke. Ta fram linoljekitt og smør pent på der det mangler. Etterpå er det bare å male over vindusrammene og kittfalsen. Husk å male to millimeter inn på glasset slik at ikke vannet kommer til. Dersom forfallet har kommet enda lenger enn i tilfellet som nevnt over, bør du se litt nærmere på bildene og teksten på neste side. Vil du gå enda mer i dybden på vindus-restaurering og historie bør du lese boken av Håkon Gøthesen: Gamle vinduer.

Trinn for trinn:

vindusrestaurering_img_4476_red
Vinduet før restaurering. Avskallet maling, rustne hengsler og knust rute. Dette vinduet er opprinnelig fra 1850-årene. Det sitter nå i sidebygningen på Klokkergården, en tilflyttet svalgangsbygning fra 1760-tallet.

 

Hvis kittet sitter løst er det lurt å fjerne alt sammen. Fjern stiftene forsiktig og ta ut glassruten. du kan også benytte en varmelampe som er egnet for vindusrestaurering. den mykner kittet og det blir det enkeler å fjerne
1. Hvis kittet sitter løst er det lurt å fjerne alt sammen. Fjern stiftene forsiktig og ta ut glassruten. Du kan også benytte en varmelampe som er egnet for vindusrestaurering. Den mykner kittet og det blir det enklere å fjerne.

 

Her er glassruta tatt ut. Husk å merke glasset slik at det blir satt tilbake på nøyaktig samme sted. rens hele kittfalsen grundig med stemjern eller skrape. ta godt vare på det gamle, håndlagde glasset.
2. Her er glassruta tatt ut. Husk å merke glasset slik at det blir satt tilbake på nøyaktig samme sted. Rens hele kittfalsen grundig med stemjern eller skrape. Ta godt vare på det gamle, håndlagde glasset.

 

På dette vinduet satt mesteparten av kittet godt fast, men noe hadde sluppet taket inn mot glasset. Her ble det lagt på ny linoljekitt over det gamle, og tett inn mot glasset. Så enkelt kan det gjøres dersom kittet sitter godt. Mal over tilslutt, ca. 2 millimeter inn på glasset.
3. På dette vinduet satt mesteparten av kittet godt fast, men noe hadde sluppet taket inn mot glasset. Her ble det lagt på ny linoljekitt over det gamle, og tett inn mot glasset. Så enkelt kan det gjøres dersom kittet sitter godt. Mal over tilslutt, ca. 2 millimeter inn på glasset.

 

noen ganger har skruene på hjørnebeslagene nesten rustet bort. Fjern skruene med en tang eller skru dem ut. dette beslaget satt så dårlig at jeg bare vippet det av med stemjernet. Beslagene skrapes, børstes og behandles med et rusthemmende middel.
4. Noen ganger har skruene på hjørnebeslagene nesten rustet bort. Fjern skruene med en tang eller skru dem ut. dette beslaget satt så dårlig at jeg bare vippet det av med stemjernet. Beslagene skrapes, børstes og behandles med et rusthemmende middel, som Arcanol.

 

dersom ramtreet/bunnen av vinduet er råttent, kan man få en lokal møbelsnekker eller snekker til å lage en ny, eventuelt bytte den ut, for deg.
5. Dersom ramtreet/bunnen av vinduet er råttent, kan man få en lokal møbelsnekker eller snekker til å lage en ny, eventuelt bytte den ut, for deg.

 

Setter du inn en ny bunn selv, pass på å bore opp og slå inn nye treplugger. Bruke gjerne litt trelim beregnet for utendørs bruk.
6. Setter du inn en ny bunn selv, pass på å bore opp og slå inn nye treplugger. Bruke gjerne litt trelim beregnet for utendørs bruk.

 

dersom den gamle malingen er mer eller mindre borte, skrap eller børst fram friskt trevirke før du maler. jeg anbefaler å bruke en messingbørste, ikke stålbørste, da denne har en mykere bust og lettere å jobbe med.
7. Dersom den gamle malingen er mer eller mindre borte, skrap eller børst fram friskt trevirke før du maler. Jeg anbefaler å bruke en messingbørste, ikke stålbørste, da denne har en mykere bust og lettere å jobbe med.

 

når vinduet er ferdig skrapet, børstet og gjort rent, er det lurt å behandle kittfalsen med kvistlakk. dette gjør du før du maler selve vinduet. Kvistlakken hindrer linoljekittet i å tørke ut, og kittingen varer mye lengre.
8. Når vinduet er ferdig skrapet, børstet og gjort rent, er det lurt å behandle kittfalsen med kvistlakk. dette gjør du før du maler selve vinduet. Kvistlakken hindrer linoljekittet i å tørke ut, og kittingen varer mye lengre.

 

Før du setter beslagene tilbake på plass, bores skruehullene opp på nytt. nye tretapper slås inn med lim og kappes så tett ned til ramma som mulig. Skruene får da på nytt godt feste.
9. Før du setter beslagene tilbake på plass, bores skruehullene opp på nytt. nye tretapper slås inn med lim og kappes så tett ned til ramma som mulig. Skruene får da på nytt godt feste.

 

legg rikelig med linoljekitt under beslaget før du skrur det fast. Skrap bort overføldig kitt til slutt. På denne måten hindres vann i å trenge inn bak beslaget. Husk å bruke galvaniserte skruer som ikke ruster. tips! ikke bruk moderne stjerneskurer, de hører ikke hjemme på gamle vinduer.
10. Legg rikelig med linoljekitt under beslaget før du skrur det fast. Skrap bort overføldig kitt til slutt. På denne måten hindres vann i å trenge inn bak beslaget. Husk å bruke galvaniserte skruer som ikke ruster. tips! Ikke bruk moderne stjerneskurer, det hører ikke hjemme på gamle vinduer.

 

legge kitt i kittfalsen før glassruta trykkes forsiktig ned og festes med stifter. (Se rute t.h.) Kitt ruta som til venstre.
11. Legge kitt i kittfalsen før glassruta trykkes forsiktig ned og festes med stifter. (Se rute t.h.) Kitt ruta som til venstre.

 

glatt falsen med kittkniv eller finger og fjern overflødig kitt på begge sider av vinduet.
12. Glatt falsen med kittkniv eller finger og fjern overflødig kitt på begge sider av vinduet.

 

tilslutt males vinduene. Husk å male et par millimeter inn på glasset slik at vannet ikke trenger inn mellom glass og kittfals og dermed skape råteskader. lykke til med vårens vindusrestaurering!
13. Tilslutt males vinduene. Husk å male et par millimeter inn på glasset slik at vannet ikke trenger inn mellom glass og kittfals og dermed skape råteskader.

Ferdig resultat:

vindusrestaurering_img_5067_red

Lykke til med vindusrestaureringen!

Tekst og foto: Tor Harald Frøyset.

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 2 2013.