Kjøkkenet i Oppistua – praktisk, gjennomtenkt og selvlaget

Maria forelsket seg i en AGA-komfyr. For å holde kjøkkenet innenfor budsjettet ble løsningen å bygge innredningen selv. Tømmerveggene i det koselige kjøkkenet er malt i lysegrønt, gulvene er ubehandlede mens innredning og tak er malt i hvitt. Som i resten av huset har paret valgt

Den store AGA-komfyren med fire stekeovner gir en lun varme både to- og firbente setter pris på. Flisene kommer fra Fired Earth.

Maria forelsket seg i en AGA-komfyr. For å holde kjøkkenet innenfor budsjettet ble løsningen å bygge innredningen selv.

Tømmerveggene i det koselige kjøkkenet er malt i lysegrønt, gulvene er ubehandlede mens innredning og tak er malt i hvitt. Som i resten av huset har paret valgt linoljemaling. Den store aubergine-fargede AGA-komfyren er kjøkkenets blikkfang. Rolls Roys-versjonen har fire ovner med ulike temperaturer. Den har ingen «fancy» innstillinger eller knapper. Det er en helt annen måte å lage mat på enn i vanlige elektriske komfyrer! Maria elsker den.

Komfyren gir en lun varme til hele huset og bruker bare 250 kwh pr uke i følge produsenten, når den første har nådd riktig driftstemperatur. Innredningen er snekret av heltreplater med speildører og skuffer med glatt front. Skuffene har skinner med demping som gjør at de glir lett. De beisede benkeplatene er 60 centimeter. Oppvaskbenken er ekstra bred, på hele 80 centimeter. Røropplegg og elektriske ledninger ligger skjult i bakkant av innredningen. Sokkelen er trukket litt tilbake slik at det er behagelig å stå og arbeide ved benken.

Solide gulvplanker legges annen hver gang rot/topp og innredningen begynner å ta form. Foto: Privat.

 

I et tømmerhus med innredning i furu går det med en god del kvistlakk. Foto: Privat.

Paret valgte bort overskap og bygget heller fire romslige høyskap, to på hver side av den spesialbestilte oppvaskkummen i stål. I tillegg tegnet de inn et romslig spiskammer.

– Spiskammeret er utvilsomt det beste med hele kjøkkenet. Jeg skjønner rett og slett ikke hvordan jeg kunne klare meg uten tidligere, sier Maria og åpner skyvedøra. Lyset går på som ved et trylleslag. Innebygd bevegelsesensor er praktisk når man har hendene fulle av ting og tang. Fat, krukker og andre kjøkkenting står på rekke og rad i hyllene som går fra gulv til tak. Plassen er utnyttet maksimalt og selv om det er mange ting i hyllene er det oversiktlig og lett å finne fram. Trygve har også snekret to ekstra dype hyller til steketakkene.

Paret funderte lenge på hvordan de skulle integrere et spiskammer på best mulig måte. Det er på knappe 3 m2 og har spesialbygde hyller til blant annet steketakke. Veggene og dør til spiskammer er malt i fargekoden S2020-G10Y. Grønnfargen på speilene er kun brukket med litt hvitt.

 

Oppvaskkummen er spesialbestilt og vasken er ekstra stor. På begge sider av oppvasken er det doble høyskap til tørrvarer, servise og andre ting. En integrert oppvaskmaskin og kildesortering er plassert under benken. På hyllene, som har innfelt belysning, står kopper og asjetter som brukes til daglig.

– Vi brukte lang tid på å planlegge hver minste detalj. Hvor langt var det å gå fra komfyr til vask, fra komfyr til kjøleskap også videre. Hvordan ville vi bruke kjøkkenet til hverdags? Vi fant snart ut at vi ikke hadde behov for spiseplass på kjøkkenet til eksem-pel. Jeg elsker å lage mat fra bunnen av, parterer kjøtt, safter og sylter. Dette kjøkkenet har virkelig blitt en drøm av et arbeidskjøkken som vi begge stortrives med, smiler Maria.

Les mer om Maria Pernela Høyvik og Rolf Trygve Lerviks nybygde Nordmørslån i tradisjonell stil her! (klikk for link)

Maria & Rolf Trygves tips til kjøkkenplanlegging:

• Arbeid med mange forskjellige planløsninger. Jeg tegnet sikkert 10 forskjellige versjoner i SketchUp. Den endelige versjonen fungerte også som arbeidstegning for Rolf Trygve.

• Tell skritt. Vi valgte å gjøre kjøkkenet en halv meter smalere for at det ikke skulle bli så mange skritt mellom vask, komfyr og kjøleskap.

• Bygg spiskammer hvis du kan. Nå kan jeg ikke skjønne hvordan jeg har klart meg uten tidligere.

• Hvordan bruker du kjøkkenet og hvilke behov har du? Vi valgte å spesialbestille vasken fordi jeg har behov for å få en hel Gilde-kasse oppi vasken i forbindelse med slakt, for eksempel.

-Det måtte bli et SMEG-kjøleskap. Det var det jeg synes passet best inn, forteller Maria. Fra kjøkkenet er det bare noen få skritt til spiseplassen og det massive langbordet Rolf Trygve har laget.

Tekst og foto: Kari-Marte og Tor Harald Frøyset. Denne saken sto på trykk i utgave 1 2016.